Bouwnummer 10: verkocht
Bouwnummer 11: verkocht
Bouwnummer 12: verkocht
Bouwnummer 13: verkocht
Bouwnummer 14: verkocht
Bouwnummer 15: verkocht
Bouwnummer 16: verkocht
Lieren ligt op een steenworp afstand van Apeldoorn. In deze kern zal naast de bestaande Coöperatie een 16 tal eengezinswoningen worden gerealiseerd, bestaande uit rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en een vrijstaande woning. De woningen zullen gerealiseerd gaan worden door bouwbedrijf Veluwezoom Verkerk: https://www.veluwezoomverkerk.nl/nl/projecten/detail/wb-16-woningen-lieren
Aan de Artist Impressions kunnen geen rechten worden ontleend.
U kunt middels het inschrijfformulier uw belangstelling kenbaar maken en wij zullen u dan benaderen over het verdere verloop van de planontwikkeling.
De verkoop van de 2/1 kapwoningen en 1 vrijstaande woning is van start gegaan. De vraagprijs voor de 2/1 kapwoningen bedraagt € 475.000,00 en voor de vrijstaande woning € 595.000,00 v.o.n. De vraagprijzen zijn een uitnodiging voor het doen van een vrijblijvende bieding op een van deze woningen. Uiteraard bent u niet verplicht een bieding te doen op deze woningen, maar het is mogelijk.
Geschiedenis
Lieren is ontstaan in de vroege middeleeuwen als een flankesdorp, die op de flanken van de stuwwal liggen, in het overgangsgebied tussen de Veluwse heuvelrug en de IJsselvallei. Het terrein van de stuwwalflanken en het beekdal van de Oude Beek zijn nog steeds duidelijk te zien in het landschap.
De Oude Beek ontspringt in het erosie dal in Engeland (Beekbergen) en het kwelwater stroomde door het beekdal naar de IJssel.
Tullekensmolen
Het schone en stromende water van de beken en sprengen diende niet alleen voor consumptie, maar de aanwezigheid ervan werd tevens benut als krachtbron voor verschillende activiteiten in watermolens, zoals het malen van graan.
Een van de oudste molens die werd gebouwd voor het malen van graan was de Gasthuismolen (1295). Alle boeren uit Beekbergen en Lieren waren toen verplicht hier hun graan te laten malen. De molen staat op de zuidoever van de Oude Beek aan de Molenvaart 41-49 ten oosten van Lieren en is omstreeks 1951 buiten werking is gesteld.
In 1535 werd in Beekbergen toestemming verleend om een watermolen te bouwen voor het malen van graan. In 1679 erfde Willem Tulleken de molen, die toen diende als papiermolen. Sindsdien staat de molen bekend als de Tullekensmolen. In Lieren zijn nog verschillende wegen die verwijzen naar de molens van weleer.
Station ‘Beekbergen’
Tot in de negentiende eeuw bestond de infrastructuur in de omgeving van Lieren uitsluitend uit een netwerk van grind- en zandwegen. Hierin kwam verandering en verbetering door de verharding van de Arnhemseweg (1830) en de aanleg van het Apeldoorns kanaal (1868) en het lokaalspoor Apeldoorn – Dieren (1887) met het station ‘Beekbergen’ in Lieren. Sinds 1950 is de spoorlijn niet meer in gebruik voor regulier personenvervoer en wordt deze nu gebruikt voor toeristische treinritten met de stoomtreinen van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Het station is nu een spoorwegmuseum, voorzien van het Museumstoomdepot met een zeer omvangrijke collectie materieel, een grote werkplaats, een prachtig oud stationsgebouw met een authentiek stations kantoor, een grote draaischijf voor het draaien van de stoom- en diesellocomotieven, etc.
Het Coöperatiegebouw
Het gebouw van de Coöperatieve Landbouwvereniging aan de Tullekensweg 92 in Lieren is rond 1930 gebouwd en is een exponent van de industrialisatie, mechanisatie en schaalvergroting in de landbouw. De over het algemeen bescheiden boerenbedrijfjes die al eeuwenlang verspreid te vinden waren in het vruchtbare gebied tussen de Hoge Veluwe en het IJsseldal, professionaliseerden in de eerste helft van de twintigste eeuw. De landbouwcoöperaties vervulden in dat proces een sleutelrol. Door hun krachten te bundelen in de coöperatie konden boeren gebruik maken van machines en voorzieningen die zij zich in hun eentje nooit zouden kunnen veroorloven. Bovendien drukte het groot inkopen van zaden, kunstmest en andere benodigdheden de prijs aanzienlijk. Het Coöperatiecomplex heeft zijn oorspronkelijke gebruik verloren, maar is in de dorpskern van Lieren nog één van de beeldbepalende gebouwen door maat, verschijningsvorm en cultuurhistorische waarde.
Natuurschoon
Lieren is gelegen aan de rand van de Veluwe en heeft verschillende landschapstypen, zoals jong en oud bos, heidevelden en sprengengebied. Het gebied bergt veel en verschillende aantrekkelijkheden voor recreatieve doeleinden.
Men kan er uitstekend wandelen en fietsen. Tevens biedt de omgeving diverse sportactiviteiten zoals kanovaren op het Apeldoornsch Kanaal, golven op De Sprengenbergh, etc.